Doorgaan naar hoofdcontent

Abstracts sprekers

Abstracts



9u40: Plenaire lezing


Christina Segura: Comparison between Binge Eating Disorder and other eating disorders and/or psychopharmaceuticals in eating disorders

11u15: Eerste reeks workshops


Workshop 1:
The therapy of BED and emotional eating, Segura's way of working
Christina Segura

Workshop 2:
Emotieregulatie bij Binge Eating Disorder
Marleen de Winne, psychotherapeute, DGT-trainer en therapeut, Mindfulness-trainer, Specialisatie in Existentiële Psychotherapie. Mede-auteur van het boek Borderline in evenwicht/Evenwicht in borderline (uitg.Standaard). Ontwikkelde samen met Ingrid Claeys de DGT-Module 'Eetvaardigheden voor mensen met een emotieregulatieproblematiek op basis van de Dialectische Gedragstherapie).

Bij mensen met een emotieregulatie-problematiek volstaat het niet om enkel te focussen op het probleemgedrag. De onderliggende, stuwende emotie vraagt erkenning en aanpak. In deze workshop gaan we de voornaamste emotieregulatie-vaardigheid uit de Dialectische Gedragstherapie leren kennen en oefenen (acceptatie emotie – surfen op de emotie – volgen van de functie van de emotie), teneinde de verwikkeling emotie-eetverstoord gedrag los te koppelen.

Workshop 3:
Psychomotorische therapie en de rol van woede en agressie bij emotieregulatie
Dr. Cees Boerhout, bewegingswetenschapper, PMT-opleiding Hogeschool Windesheim, bestuurslid Nederlandse Vereniging PMT

Psychomotorische therapie (PMT) kent in België en Nederland een degelijke behandeltraditie voor mensen met een eetstoornis, met name gericht op lichaamservaring, bewegingsgedrag en emotieregulatie. Uit internationaal onderzoek blijkt dat geïnternaliseerde woede en agressie behoren tot de kern van eetstoornissen, waarvoor in de behandeling van emotieregulatie meer onderbouwde aandacht nodig is. Hier liggen kansen voor PMT.
In deze workshop wordt een PMT-module agressieregulatie besproken, waarvan de effectiviteit is onderzocht in gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek. Daarnaast is aandacht voor de ontwikkeling van een psychomotorische gedragsmaat voor agressieregulatie, genaamd de Methode voor Stamp-Stoot-Stem (MSSS). Natuurlijk gaan we in de workshop onderdelen van PMT zelf ervaren, want dat is de kern van het vak!

Boerhout C., Busschbach, van J.T., Voskamp, M., Troquete, N.A.D., Swart, M., & Hoek, H.W. (2019). Agressieregulatie bij eetstoornissen: evidentie voor een kortdurende module Psychomotorische therapie. Tijdschrift voor Psychiarie, 61, 572-580.

13u30: Tweede reeks workshops

Workshop 1:
Gezonde regulatie als basis voor herstel van eetbui gerelateerde eetstoornissen
Charlie Paludanus, eetstoornis- en traumatherapeut, Vrij van Eetstoornis
Gespecialiseerd in eetbui gerelateerde eetstoornissen. Ervaringsdeskundig. Auteur van het zelfhulp- en naslagboek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien & boulimia’ en ‘Een emmer kots in de kast’, een bundel verhalen over leren leven, eetbuien & boulimia.

Een eetstoornis draait zelden alleen om eten. De bron ligt vaak in hechtingsproblematiek, overweldigende (jeugd)ervaringen en/of het gevoel geen controle te hebben op je eigen leven. Eetbuien, maar ook restrictief eten, overmatig sporten of braken worden gebruikt als overlevingshulpmiddelen die helpen jezelf te reguleren.

Om oude overlevingshulpmiddelen te vervangen, is het cruciaal nieuwe vaardigheden voor gezonde zelfregulatie aan te leren als eerste stap in herstel. Charlie Paludanus heeft in haar 10 jaar ervaring als therapeut geleerd dat deze vaardigheden het herstelproces versnellen. Pas daarna ontstaat ruimte om de onderliggende oorzaken aan te pakken en eetgedrag te normaliseren.

In deze workshop krijg je inzichten en praktische oefeningen voor directe toepassing in de praktijk. Je krijgt concrete voorbeelden van psycho-educatie en kunt zelfregulatie-interventies ervaren en oefenen, zodat je deze vervolgens kunt delen met je cliënten.

Workshop 2:
Verslaafd aan eten?
David Ketteridge, oprichter Reset, jarenlang verslaafd aan drank en drugs en emo-eter.
Michelle Vanhelden, psycholoog bij Reset, hersteld van een eetstoornis

In deze workshop brengen Michelle en David hun inzichten hoe ze bij Reset eetstoornissen behandelen net zoals ze verslavingen aanpakken. Eten, niet eten, te veel eten, overgeven.. hoe lijkt het op een verslaving en hoe te behandelen.

Workshop 3:
Intuïtief eten
Celien Rombouts, diëtiste uit Meer
In deze boeiende workshop legt Celien alle in & outs uit van intuïtief eten. Wat is intuïtief eten? Waarom moeten we intuïtief eten? Voor wie is intuïtief eten? Is intuïtief eten voor iedereen & hoe leren we het aan onze cliënten? Celien legt je alles uit zodat jij naar huis gaat met concrete tips & tricks’.


15u00: Plenaire lezing

Dr. Hendrik Peuskens: 


15u45: Plenaire lezing 

An Vandeputte (Eetexpert): De bouwdoos van het nieuwe zorgaanbod voor eetstoornissen

Soms dromen we even, en dan gaat het weer verder.
Maar rekening houdend met wat jongeren en hun ouders vragen kiezen overheden na covid resoluut voor een koersverandering in de zorgorganisatie ter ondersteuning van jongeren met eetstoornissen en hun families.
In deze lezing kom je in de bouwkamer van deze nieuwe zorgorganisatie. Je krijgt er zicht op alle plannen en wie weet, kan je zelf ook meebouwen ?


Inschrijven kan hier.